Campanii Amphion

O competitie neconventionala

 

Şi totuşi, se învârte!

 

Mamă a ambiţiilor răcnite din toţi rărunchii şi tată al lansării plonjate peste cercevele a tembelizoarelor însoţite de neveste cârtitoare, jocul cu balonul rotund nu este o invenţie contemporană. Nici modernă. Ba nici măcar medievală.

 

Privind în urmă pe tabela de marcaj a istoriei, putem vedea că soldaţii chinezi din timpul dinastiei Chang izbeau cu râvnă şi destul de frecvent o sferă de piele umplută cu păr. Pe alt tăpşan, cu muşuroaie, polinezienii practicau sportul cu o minge confecţionată din bambus. Mai la umbră, eschimoşii jucau fotbal cu o minge din piele, umplută cu muşchi, pene şi scoarţă de copac. Iar shintoiştii din vechea Japonie se străduiau să vâre în templu, ritualic, un balon din piele de peşte. Vikingii îşi celebrau macabru victoriile, dând cu piciorul în capetele tăiate ale vrăjmaşilor, driblând cu tigvele în preliminariile atacului poziţional asupra nemărginirii mărilor. Fotbal şi acesta. Aztecii îi onorau cu toată galeria în picioare, scandându-le cântece de laudă, pe cei ce jucau un joc cu mingea numit tlachtli.

 

Antecesori ai noştri în ale culturii, romanii jucau trigonalis pila sau de harpastum, în timp ce vechii greci nu doar se îndeletniceau cu sphaira şi de uranie, ci făceau din practicarea acestor sporturi aproape o religie.

 

Verticalizând printre buturile veacurilor, fotbalul îşi face loc în cultura umanităţii de câteva mii de ani şi dovedeşte a merita mai multă consideraţie decât suntem tentaţi să-i acordăm. Drept pentru care, Amphion degajează în adâncime o provocare pentru toţi şi nu numai: vă invităm la o competiţie neconvenţională, campania „Fotbal cultural”