Campanii Amphion

Voturi pentru Brancusi

 

Brâncuşi – primul în top!

 

Una dintre cele mai prestigioase galerii de artă contemporană din Europa, vizitată anual de peste 600.000 de persoane, este Saatchi Gallery din Londra.
Galeria britanică realizează pe website-ul său un clasament http://www.saatchi-gallery.co.uk/artvote/ al artiştilor vizuali ai secolului XX, pe baza voturilor vizitatorilor site-ului. Până zilele trecute, Constantin Brâncuşi se număra printre primele 50 de personalităţi, în ordinea voturilor exprimate. In momentul publicării acestui articol, sculptorul român se află în fruntea clasamentului, cu 12.366 de voturi.


Topul primilor clasaţi îi mai include pe Egon Schiele, Pablo Picasso, Paul Cézanne, Henri Matisse, Marcel Duchamp, Paul Gauguin, Wassily Kandinsky şi Andy Warhol.


Cei 500 de artişti propuşi de Galeria Saatchi sunt preluaţi din enciclopedia de artă contemporană „The 20th Century Art Book” http://www.phaidon.com/Default.aspx/Web/the-20th-century-art-book-9780714835426#Reviews, publicată de Editura Phaidon.

 

 

 Ce părere ai despre decizia Galeriei Saatchi de a-l retrograda pe Brâncuşi pe locul 20?

 

Potrivit ziarului „Cotidianul”, cel care a promovat campania de susţinere prin voturi a sculptorului de origine română, în urma protestelor unor artisti prezenti pe site-ul galeriei londoneze Saatchi, sculptorul roman a fost retrogradat pentru a doua oara, ocupind momentan locul 23.

 

"Felicitari votantilor romani si Cotidianului, dar in urma unui numar de proteste ale unor artisti de pe site care cred ca acest lucru a distorsionat lista transformind-o in reflectie acurata a preferintelor lor, am decis sa il mutam pe Brancusi pe locul 20 pentru o crea o ierarhie echilibrata si mai corecta.” Asa suna mesajul postat de reprezentanti pe site-ul Galeriei Saatchi. Actualmente, Brancusi figureaza pe locul 23, cu 14.742 de voturi, podiumul topului 500 al artistilor secolului XX fiind ocupat de Pablo Picasso (17.727), Gustav Klimt (16.443) si de Paul Cézanne (16.246). 

 

Potrivit responsabilei pentru relatii cu presa Annabel Fallon, romanii l-au “ridicat” pe Brancusi de la pozitia 30 la primul loc, cu citeva zeci de mii de voturi.
“Desi sintem incintati ca cititorii dumneavoastra au fost atit de entuziasti in sustinerea lui Brancusi, aceasta s-a dovedit problematica deoarece «suporteri» ai altor artisti s-au plins ca, din cauza sprijinului ziarului dumneavoastra, alti artisti nu sint corect reprezentati in aceasta competitie”, a declarat Fallon pentru cotidianul.ro, adaugind ca este doar o masura temporara pentru a redresa echilibrul. 

 

Protestele la adresa retrogradarii se tin insa lant pe site-ul Galeriei Saatchi, de la “Ce fel de vot este acesta?! Ce tot votam daca il tot scoateti de pe prima pozitie?!” pina la “De ce nu s-o fi gindit nimeni la asta? Sa uitam de voturile din orice tip de competitie sau de alegeri si sa intrebam direct candidatii si politicienii cine cred ei ca ar trebui sa fie cistigatorul” si pina la observatia ca si alti artisti din top au beneficiat de sustinere printre internauti.

 

Sursa: Cotidianul